Zanimljivosti

  Chris Channing

  Već 25 godina prisutan je u zabavnoj industriji, od dasaka modernog teatra u Velikoj Britaniji, kabarea u Parizu do talijanskih ulica i piazza, na kojima je najpoznatiji po „Živim slikama“ ili „Tableaux Vivants“, odnosno oživljavanju najvećih umjetničkih djela poput, primjerice, Mona Lise. Izuzetno realistični likovi, izlazeći iz dvodimenzionalne slike, začuđuju prolaznike i gledatelje gdje god da se živa slika nalazila, u galeriji ili na ulici.

  www.chrischanning.net

  Lučka Koščak

  Rođena je u Ljubljani, ali već godinama živi i radi u Švicarskoj. Lučka je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani 1986. i Ecole Superieure D`ArtVisuel u Genevi 1990. Od 1989. do danas izlagala je na više međunarodnih izložbi, dobila nekoliko nagrada, održavala tečajeve skulpture i terapije umjetnošću.

  www.luckakoscak.com

  Mayumi Kamei

  Rođena je u Tokyu, ali trenutno živi i radi u Hrvatskoj kao član zbora HRT-a. U Tokyu je započela svoje muzičko obrazovanje i na Chiba University diplomirala muzičku pedagogiju. Nakon toga je upisala Tokyo national university of fine art and music gdje diplomira, a na istom fakultetu specijalizira solo pjevanje. U Hrvatskoj magistrira solo pjevanje na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković u Lovranu.
  Mayumi Kamei nastupala je na brojnim koncertima diljem svijeta, od rodnog Japana, preko Njemačke, Irske, Slovenije, sadašnje domovine Hrvatske, pa sve do Brazila, a pjevala je i na Milenijskom koncertu UN-a u New Yorku.
  Ove godine će nam se predstaviti kroz tradicionalni japanski ples Szme.

  Vigdis Storsveen

  Rođena je 1967. u Norveškoj. U Oslu završava Norwegian School of Educational Art Studies, a od 2002. do 2005. godine pohađa umjetničku školu Einar Granum. Danas je samostalni umjetnički savjetnik u Henie Onstad Art centru, te održava umjetničke radionice za djecu i odrasle. Vigdis je umjetnica koja svojom umjetnošću nastoji predočiti prostor i vrijeme.

  www.vigdis-storsveen.no

  Meritas

  Meri Jaman i Anita Jalo, odrasle su u Njemačkoj a po dolasku u Hrvatsku, 1996. godine, osnovale su duo koji je do danas snimio tri albuma i pokupio nekoliko nominacija za glazbene nagrade. 1998. godine nastupile su u pulskoj Areni kao predgrupa Vanessi Mae, a 2005. osvojile su "Porina" u kategoriji vokalne suradnje sa Massimom Savićem za pjesmu "Odjednom ti".
  Anita svoju glazbenu karijeru počinje već u petoj godini kada zajedno sa svojom braćom i sestrama čini dio obiteljskog banda Valo Five. Pohađala je glazbenu gimnaziju i privatnu školu za tonskog majstora. Do danas je upoznala brojne instrumente, blok-flautu, gitaru, klavir i bas gitaru, svirala je u njemačkim cover bandovima i duhovnu glazbu u crkvenom sastavu.

  Meri je pohađala umjetničko-glazbenu školu i privatnu školu za musicale u Münchenu, plesala je balet od svoje treće godine, a prvi put je javno zapjevala u crkvenom zboru u dvanaestoj godini. Anitu je upoznala u crkvi i tada započnju sa pisanjem vlastitih pjesama.

  www.meritasweb.hr

  Zvjezdana Laste Carraro

  Rođena je 1980. u Osijeku gdje, po završetku Osnovne glazbene škole Franje Kuhača na odjelu za klasični i suvremeni ples, postaje članom plesnog ansambla HNK 1996.-2003. Nakon kraćeg vremena postaje solista i osobni asistent voditelja plesnog ansambla HNK u Osijeku, te ostvaruje suradnju s različitim poznatim koreografima. Kao zaposlenik u Centru za odgoj i obrazovanje Ivan Štark počinje se kretati u smjeru onoga što se kasnije upoznaje kao DanceAbility, tehnika plesa koju prakticiraju osobe s različitim sposobnostima. Namjenjena je svima da se nađu i plešu zajedno, bez obzira na njihove sposobnosti, invalidnosti i iskustva. Improvizacija je smjer kojim se razvija ova vrsta plesa: ne postoji već predviđeni fiksni broj niti postavljena koreografija, već svaki plesač sam ili u interakciji s drugima razvija svoj plesni jezik, svaki put drugačiji, kroz seriju rješenja, personaliziranih na slobodan spontan način, uz glazbu ili bez nje.

  Sabah Abujaja

  Porijeklom iz Libije, plesati je počela sa sedam godina i od tada je svoj život posvetila plesu. Po završetku srednje ekonomske škole doselila se u Zagreb gdje i danas živi i radi kao instruktorica egipatskog i libijskog trbušnog plesa. Sabah svakodnevno pleše, priprema se za treninge i nastupe, osmišljava koreografije te si sama šije kostime. Svoje znanje, ljepotu plesa i glazbe prenosi i na sve djevojke koje se odluče za ovaj ples.

  http://www.trbusniples.net

  Branko Trajkov, Trak

  Bubnjar legendarne grupe Zabranjeno Pušenje, rođen je 9.10.1966. u Zagrebu. Od 2001. Trak je zajedno sa svojim kolegama iz Zabranjenog Pušenja u prvim redovima akcije - "Vratimo glazbu i ritam na njihova vjekovna ognjišta" tj. u srca mladih ljudi, stradalnika djelovanja mina. Bend naime pokreće glazbene radionice koje se se održavaju dvaput godišnje, u Rovinju (ljeti) i Kranjskoj Gori (zimi) a Trakova je uloga - usmjeravanje polaznika ponovnom pronalaženju svoga ritma i usklađivanje istog sa vibracijama okoline, te vođenje grupe zajedničkog muziciranja.

  http://zabranjeno-pusenje.bosnia.ba

  Dejan Gotal

  Član „Malog Istarskog Lutkarskog Kazališta“, Voditelj dječijeg programa na Radio Puli „Pričice koje rastu ničice“, sudjeluje u stvaranju i kreiranju klaunovskih predstava u malom kazalištu „Kerefeke“, sudjelovao je u UNESCO kampu 2005. Kreator „Programa +“ pedagoškog experimenta u pulskim vrtićima, član glazbenih grupa „Fakofbolan“ , „KUD“ Idijoti, „Stabat mater“, „Wuolahe!“, jazz Quinteta, pridruženi član „Goriussi Winetou“, ... Od prošle Dejan radi kao voditelj na Radio Brezi.
  Dejan Gotal dolazi nam iz Pule, a svim dosadašnjim polaznicima poznat je po školi hodanja na štulama te kratkim igrokazima i skečevima za djecu koji vas nasmiju do suza. Apsolvent je predškolskog odgoja, sudjelovao je u desecima umjetničkih projekata, likovnih, scenskih i glazbenih.

  Adamo Dias

  Rođen je 1979. godine, Salvador, Brazil. Trenutno živi i radi u Beču. Svestran je umjetnik, sa iskustvom u plesu, glazbi i teatru. Posjeduje i cirkuske vještine, poput gutanja vatre, hodanja na štulama, te žongliranje. Pleše Capoeira ples, gdje miješa ples sa „capoeira“ elementima. Capoeira je afro-brazilska borilačka forma u kojoj se isprepliću ples, muzika i tehnike samoobrane. Kombinira borilačke tehnike izvođene u skladu s pokretima koji liče na ples, te u ritmu s muzikom.

  Mayala Bracha

  Profesionlna plesačica i koreografkinja, rođena je u Izraelu, a trenutno živi i radi u Zagrebu. 1993. godine seli se u Veliku Britaniju, gdje se počinje baviti srednjovjekovnim indijskim plesom, poznatim pod nazivom Kathak. Mayala je nastupala širom svijeta , na brojnim prestižnim pozornicama, poput The Bhavan Centre – Institute of Indian art and Cuture, London , The Parcel Room & Queen Elizabeth Hall at the South Bank Centre, London , Komedia, Brighton , The Millennium Dome, London, Waterman Art Centre, London, te je sudjelovala na brojnim festivalima diljem Velike Britanije.
  Mayala se bavi i podučavanjem u Brightonu, Essexu i Londonu, a 1999. kreirala je i svoju prvu koreografiju: the life of Meera Bai
  Kathak je tradicionalni indijski ples sa sjevera Indije, nastao još u vedsko doba, a na indijskom znači umijeće pričanja priča. Danas je ovaj ples cijenjen u svijetu kao poetska i tehnički sofisticirana plesna forma. Izvođenje plesa Kathak obuhvaća dva dijela:
  Nritta je plesna forma koja je okarakterizirana dubokim osjećajem za ritam, gracioznim pokretima tijela, i vještim i brzim piruetama.
  Nritya je ples koji se zasniva na pripovijetkama; on priča priču koristeći se mimikom, gestikulacijom te simboličnim položajima tijela.
  Kathak plesač zabavlja i educira kroz priče o Bogu, te izgrađuje pripovijetke kroz pokrete.

  www.kathak-mayala.com

  Matej Šimunić

  Dvadesetogodišnji student PMF-a iz Pule, bavi se ekstremnom vožnjom monocikla već dvije godine. Svoje vještine Matej usavršava spuštanjem niz Sljeme, a rado ih prenosi i drugima. Uskoro će pokrenuti i klub monociklista, gdje će održavati besplatne radionice. Ove godine sudjelovao je na prvom downhill natjecanju monociklista u Gračišću, a sad se sprema za svjetsko prvenstvo koje će se održati u Danskoj.

  Martina Bek

  Jedna je od polaznica prve radionice hodanja na štulama u sklopu Zemlje bez granica 2004., koju je vodio Dejan Gotal. Koliko je hodanje na štulama i žongliranje zanimljivo i „zarazno“ najbolje će vam pokazati Martina u „Školi za dvorske lude“ . Od malih nogu Martina je sudjelovala u radu glumačkog studija Dječjeg kazališta u Osijeku, nekoliko sezona nastupala i u HNK u Osijeku. Aktivno se bavi košarkom, članica je seniorske ekipe KK Mursa i studentica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

  Hana Lukas

  Rođena u Splitu 20. kolovoza 1980.
  1998. završava II. jezičnu gimnaziju i Školu primijenjenih umjetnosti u Splitu.
  Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo.
  Tijekom studija kiparstva provodi jedan semestar na razmjeni studenata u SAD-u, na Indiana University of Pennsylvania gdje pohađa kolegije kiparstva, keramike i modernog plesa. 2002. diplomira kiparstvo u klasi profesora Šime Vulasa.
  Dobitnica je nagrade Zagrebačke banke.
  Od 1999. sudjeluje na skupnim izložbama i javnim natječajima. Priredila je nekoliko samostalnih izložbi. Kao poseban projekt isti?e se animirani film “Plavo” koji je bio uključen u posebni program internacionalnog festivala ženskog animiranog filma “Tricky Women” održanog 2005. godine u Beču.
  Od 2003. djeluje kao članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2005. i kao članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.
  Od 2004. vodi kreativne likovne radionice (trodimenzionalno oblikovanje, crtanje, modni dizajn) u Studiju Tanay u Zagrebu. Kao suradnica Studija Tanay sudjeluje u različitim projektima: “Stvarajmo zajedno”
  sa djecom s neuro razvojnim i motoričkim poteškoćama, “Sajam mogućnosti” u suradnji s PU zagreba?kom, “Djeca grade-likovno oblikovanje kulture” u suradnji sa Hrvatskim školskim muzejom, “Likovna team-building radionica” u suradnji sa e-studentom, u ljetnoj likovnoj školi “Kreativni suncobran” na Hvaru, kao postavlja? izložbi dječjih radova “Volim svoju obitelj” i “Tradicija i suvremenost”.
  Osim kiparstva, gaji interes za suvremene plesne tehnike.
  www.studio-tanay.hr .

  Doris Wende

  Rođena je 1968. u Frankfurtu, Njemačka. Završila je studij socijalne pedagogije u Frankfurtu, te trogodišnju edukaciju sistemske obiteljske terapije i komunikacijski trening. Zaposlena je kao odgojitelj i zamjenik ravnatelja u stambenoj zajednici Madchen Wohngruppe Riedewald, Frankfurt. Prije 10 godina počela se baviti japanskom borilačkom vještinom, AIKIDO, kojoj je osnovni cilj spoznaja samog sebe i svijeta oko sebe. Već dugi niz godina bavi se „art terapijama“, a posebno zadovoljstvo nalazi u radu sa svojim korisnicama oslikavajući rublje. Imala je nekoliko samostalnih izložbi u tehnici Textil Art