Zemlja bez granica 2023. – MOJE/A

Zemlja bez granica 2023. – MOJE/A

Na jučer održanoj konferenciji za medije u prostorima Osječko-baranjske županije predstavljen je koncept i program ovogodišnjeg međunarodnog obiteljskog Festivala Zemlja bez granica pod nazivom MOJE/A koji će se održati na četiri lokacije s više od 60 radionica i s više od 100 voditelja iz Hrvatske, Mađarske i Poljske te 10-ak večernjih događanja.

– Iznimno nam je drago da je Županija prepoznala i podržala ovaj Festival zajedno sa Zakladom Hrvatska za djecu te da smo ostvarili novu suradnju s Gradovima Đakovo, Valpovo i Beli Manastir te Općinom Ernestinovo kao i Osnovnom školom Ivan Goran Kovačić iz Đakova kao primjer dobre prakse – istaknula je voditeljica Festivala, Suzana Vargović. Festival je poligon za suradnju i zajedništvo, međugeneracijsko povezivanje, inovativno i kreativno izražavanje, ali i očuvanje obiteljskih vrijednosti i promociju kulturnog identiteta što je važan čimbenik za odrastanje svakog djeteta kao i kvalitetno korištenje slobodnoga vremena kroz učenje novih vještina i igara na otvorenom. Festival je besplatan i dostupan za sve dobne skupine, a organizatori dodaju da su posebno ponosni na međunarodno priznanje za inovativni razvoj Montessori Global Education Awards kojim je Festival nagrađen ove godine.

Pročelnica Upravnog Odjela za obrazovanje i mlade, Miranda Glavaš-Kul, rekla je da Županija stavlja naglasak na obitelj i zavičaj i sve što su tradicijske vrijednosti koje treba prenijeti na mlađe naraštaje pa je bilo važno podržati Festival koji postoji već 18. godina i kroz koji su generacije i generacije odrastale.

Festival počinje u ernestinovačkom Parku skulptura, 2. kolovoza, kada se obilježava 50 godina Ernestinovačke umjetničke kolonije, a priprema se bogat program za djecu pod nazivom Moje selo.

– Djeca će se se okušati u različitim radionicama poput izrade predmeta od blata, gline, mahovine, ali i toplih i hladnih zalogajčića u tzv. dječjem restoranu – naglasila je Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo.

U Valpovu će se, prema riječima Eduarda Lackovića, direktora Turističke zajednice grada Valpova, zajedno s valpovačkim školama, vrtićem, Muzejom te društvom Naša djeca grada Valpova održati 19 radionica pod nazivom Moja povijest te nekoliko večernjih događanja i to 28. i 29. kolovoza.

Program Festivala u Belom Manastiru planiran je 30.kolovoza te nudi brojne radionice u Glazbenoj školi i Osnovnoj školi Franjo Tuđman, dječjem vrtiću te na središnjem trgu.
– Za sve sugrađane Grad Beli Manastir osigurao je balon na vrući zrak koji će i malima i velikima omogućiti vidjeti svoj grad iz ptičje perspektive – istaknuo je Goran Hes, zamjenik gradonačelnika Grada Belog Manastira.

Zadnja postaja je Đakovo gdje će se u dvorištu OŠ Ivan Goran Kovačić 30. i 31. kolovoza te 1. rujna održati 23 inovativne radionice na temu Škole iz mašte. Prema riječima ravnatelja Škole, Josipa Drmića, očekuje se veliki broj sudionika iz svih đakovačkih osnovnih škola, dok će, navode iz Grada Đakova, završna prezentacija biti 1. rujna u Strossmayerovu parku.

Detaljan program kao i online prijave na radionice dostupni su na www.zemljabezgranica.com.

Međunarodni obiteljski Festival Zemlja bez granica

Na najvećem kontinentalnom međunarodnom obiteljskom Festivalu Zemlja bez granica, tjedan dana prije početka nove školske godine, Osijek postaje grad maštovite kreacije nečeg Novog, inspirativnog, satkanog od dječjih ideja koje se povezuju u generacijskom stvaralaštvu ostvarujući interkulturalni dijalog cijele zajednice.
Parkovi i ulice postaju svojevrsni Snovograd gdje bivate zatečeni nevjerojatnom snagom djetinjstva, igre i mašte, utisnutih u vaša osjetila.
Kada pogledate naš planet iz svemira vidite plavo bogatstvo i brojne reljefe, ali ne i granice. Ako one postoje, onda su mjesto susreta gdje nešto završava da bi drugo počelo. Upravo je taj prirodni krug okosnica Festivala koji traje od 2004. godina.

Festival je do sada ugostio mnoga poznata lica poput Meritas, Jelene Radan, Josipe Lisac, Gibonnija, Matije Dedića, Massima Savića, Jacques Houdeka, Gorana Boškovića, Sanje Doležal i mnogih drugih. Svi oni doprinijeli su razvijanju svijeta mašte, igre i kreativnosti koji su ključni elementi za kvalitetni rast i razvoj djece.
Tijekom svih godina Festival je donio različite teme i okupio više od 400 umjetnika, pedagoških voditelja, 200 kreativaca raznih struka, 700 volontera i 30.000 djece i mladih te postao poligon za razvoj obiteljskoga turizma.

www.zemljabezgranica.com - mjesto susreta generacija gdje se spaja tradicija i urbana kultura stvarajući novo kreativno prostranstvo u koje ste dobrodošli.

Udruga Breza
Krbavska ulica 1, 31000 Osijek
Ured: Dobriše Cesarića 10, Osijek.
tel: +385 31 272 818
e-mail: udruga.breza@gmail.com | zemljabezgranica@gmail.com
OIB: 66302045356
www.breza.hr