Radionice od 8 do 14 godina

  ŠARENO SVJETLO ZA ZEMLJU: likovno-eksperimentalna radionica bojanja starih žarulja koje poprimaju novi oblik i izgled. Umjetna svjetlost ometa živi svijet na Zemlji, mijenja prirodne ritmove života. Obojene žarulje postavit će se u balone, a potom će od njih nastati drvo koje šarenim svjetlom osvjetljava Zemlju. Radionica je namijenjena djeci u dobi od 8 do 12 godina. Voditeljice su Tanja Paris, Jasminka Nikolandić i Martina Ižaković (OŠ Vijenac iz Osijeka). Jednodnevna radionica.

  SKULPTURE OD PIJESKA: kiparska radionica izrade neobičnih skulptura te tehnike crtanja u pijesku.  Namijenjena je djeci osnovnoškolske dobi, a dobrodošli su i oni stariji. Voditelj je radionice akademski kipar Nikola Faller iz Osijeka.

  VULKANSKI GLAS ZA ZEMLJIN SPAS: Kašljucala je naša stara Zemljica, teško je disala. Gušio ju je nemar njenih stanovnika jer je godinama strpljivo primala  njihovo smeće, sve dok se veliki vladar podzemlja nije naljutio i kroz jedan veliki vulkan iz zemlje sve smeće izbacio. Kako je to učinio, kroz likovnu radionicu provest će vas tim iz OŠ Frana Krste Frankopana iz Osijeka: Jadranka Oberman-Sebenji, Julijana Mađarić, Andrea Plavšić, Vlatka Benki Brkić, Božana Patković, Danijela Pendić i Sandra Marjanović. Radionica je primjerena djeci u dobi od 7 do 10 godina.

  DRVO DISANJA: Radionica počinje 27.8.2014. Radionica izrade drveta tehnikom mozaika što izražava dinamiku disanja na Zemlji. Svaki polaznik može sa sobom donijeti po jednu keramičku pločicu iz podruma i s tavana mama i tata, baka i djeda, susjeda...Radionica je namijenjena djeci iznad 10 godina starosti, a voditelji su Boštjan Žvanut iz Slovenije i Maja Frencl iz Osijeka.

  MOJ SLOBODNI PROSTOR: Voliš svoju sobu? Osjećaš se dobro u njoj, sigurno, slobodno? Voliš biti u njoj, uređivati je, mijenjati, zabavljati se? U ovoj radionici moći ćeš napraviti cijelu kuću za sebe, baš onakvu kakvu si oduvijek želio. Hobitsku kuću ili dvorac, okruglu kuću od zemlje, kuću u drvetu ili na vodi, leteću kuću ili možda samo indijanski šator...Mogućnosti su razne, a sve je to u vašim rukama, prepustiti se mašti na volju i stvoriti svoju oazu slobode, vlastito mjesto. Radionicu mogu pohađati djeca u dobi od 10 do 15 godina kao i srednjoškolci. Voditelji su članovi udruge za promociju prirodnoga načina življenja - Zemlja, Srđan Ferenčak i Kristijan Hranić.

  ZADATAK JE LAK = TLAK + ZRAK: upoznavanje s pneumatikom može biti itekako zabavno jer zrak kao pogonsko sredstvo nije zapaljiv, nije eksplozivan i prilikom ispuštanja ne zagađuje okoliš. Uz pomoć komprimiranog zraka pokretat će se različiti alati i pomagala te izrađivati vlastite rakete na stlačeni zrak. Radionica je namijenjena djeci u dobi od 8 do 14 godina. Voditelj je poduzetnik Dinko Bukvić-Buljubašić.

  OBLAK PUN ŽELJA: likovno-plesna radionica za osnovnoškolce na kojoj će se izraditi divovski, bajkoviti  i mucasti 3D oblak. Ispod njega plesat će se ples za dozivanje šarene kiše, a svaka kap bit će eko poruka. Radionicu mogu pohađati djeca u dobi od 6 do 16 godina. Voditeljice su Ivana Dragšić, Kristina Saćer i Mia Marušić.

  ZVUKOVI ZEMLJE: izrada interaktivnih instalacija/zvučnih valjaka koji emitiraju zvukove zemlje. Radionica je namijenjena djeci od 12 do 15 godina. Voditeljica je umjetnica i arhitektica Maja Kalogjera.

  DIŠEM I PJEVAM: pjevačka radionica za osnovnoškolce koju će ove godine voditi Anja Papa, Majda Milinović i Zvonimir Glibušić, voditelji Dječjeg zbora "Osječki Zumbići" GRM "Polifonija".

  ZADIHANA ŠTAFETA: radionica izrade štafeta od ambalaže koje povezuju Zemlju koja diše i nekadašnji običaj trčanja štafeta s porukama. Dobrodošla su djeca u dobi od 9 godina, a voditelj je muzejski pedagog Denis Detling.

  MONOCIKLIRANJE I ZRELO LUDIRANJE: štularsko-monociklistička radionica za djecu u dobi od 9 do 15 godina u kojoj se na uče vještine hodanja na štulama i vožnje monocikla. Voditelj je prvak u monocikliranju, Matej Šimunić.

  EARTH DANCE: plesna radionica za djecu od 6 do 12 godina u kojoj će svi polaznici naučiti zanimljivu koreografiju Zemljina plesa. Voditeljica je Josipa Glavurdić iz Dječje osječke kreativne kućice Dokkice.

  AFRIKAN(O)DAGOU: radionica afričkoga plesa i ritma namijenjena djeci u dobi od 10 do 14 godina (mlađa skupina) i od 14 godina (starija skupina). Voditelji su članovi umjetničke skupine Siraba iz Burkine Faso, Olivier Dombesseour i Alani Abdoussamadou.

  ČUVARI PTICA: interaktivna likovna radionica izrade kućica za ptice od tetrapaka namijenjena djeci u dobi od 8 do 14 godina. Voditeljica je  profesorica i odgojiteljica Miranda Glavaš Kul iz Osijeka.

  ZRAKOPRESS: novinarska radionica koja donosi najsvježije vijesti i pikanterije iz ovogodišnje Zemlje bez granica. Radionicu mogu pohađati djeca od 8 do 14 godina. Voditeljica je savjetnica za odnose s javnošću, Kristina Babić.

  KAKO DIŠE MORSKI SVIJET?: interaktivna radionica za djecu u dobi od 7 do 10 godina u kojoj će se polaznici na kreativan način upoznati s disanjem morskoga svijeta i izraditi gigantsku morsku kornjaču. Voditelji su članovi udruge Gloria Maris iz Osijeka.

  ZEMLJINI TRBUŠČIĆI: radionica trbušnoga plesa namijenjena je svim djevojčicama osnovnoškolske dobi, od 6 do 14 godina. Na radionici će se učiti osnove trbušnoga plesa uz tematski povezani rad tijela u kombinaciji s disanjem. Trbušni ples daje djevojčicama mogućnost razvijanja sluha za glazbu te osjećaj za pokret, gipkost i pravilno držanje kralježnice. Voditeljica je Mia Varešanović iz plesnog studija OSCEO Dalal.

  ŠUMA - PLUĆA ZEMLJE: Tko sve diše? Kome treba zrak, kisik? Ljudima, životinjama, biljkama... Zemlji i svim njezina živa bića. Odakle dolazi kisik? Od drveća, najmanje travne biljke,  cvijeća, morskih algi ... Ali najviše kisika proizvode naše šume, a njih je potrebno poštivati i zaštititi.
  Radionica započinje s interaktivnim vježbama disanja (kako putuje dah, gdje ide, odakle ga uzimamo), namijenjena je djeci od 6 do 12 godina.  Na radionici će se izraditi div u tehnici „papiermache“ u kombinaciji s drugim slikarskim tehnikama. Voditeljice radionice su Tina Koščak i Nastasia Končina iz Slovenije.

  UDAHNI VESELJE U IZVIĐAČKOM KAMPU: Izviđačka dvodnevna radionica počinje 29.kolovoza u popodnevnim satima,  a polaznici će imati priliku sudjelovati u izradi pravog izviđačkog kampa te vidjeti kako izgleda život izviđača. Radionica je namijenjena djeci od 8 do 14 godina a voditelji su članovi Izviđačkog kluba JAVOR.

  SLUŠAJ KAKO ZEMLJA SVIRA: Polaznici radionice imat će priliku izraditi vlastite instrumente od prirodnih materijala te uvježbati i izvesti skupnu skladbu. Svirat će se na špagama, letvicama, čavlima...Radionici se mogu priključiti djeca od 8 do 14 godina ali i oni malo stariji. Voditeljica radionice je trombonistica i članica osječkog benda „S-kapada“ Ana Popović.

  VESELI ZALOGAJČIĆI : Kulinarska radionica u kojoj će polaznici naučiti kako se zdravo hraniti, pripremiti najukusniju hranu od onih namirnica koje nam se na prvu ruku i ne čine baš zanimljivima. Radionica je namijenjena djeci od 8 do 14 godina a voditeljica je Ivana Šuntić.

  DIŠI DUBOKO, ŠTULA JE VISOKO : Voliš akrobacije i cirkusiranje? Oduvijek si volio visine? Želiš dotaknuti oblake? Onda je ova radionica savršena za tebe! U samo tjedan dana naučit ćeš hodati na štulama različitih visina, upoznati nove prijatelje i odlično se zabaviti. Dođi na radionicu štulanja i poleti do neba! Radionica je namijenjena djeci od 8 do 14 godina a voditeljica je Adriana Romić.

  EKO EKO: Radionica pravljenja skulptura od recikliranog papira i kartona. Polaznici će naučiti kako se skupljanjem starog papira te njegovim recikliranjem može napraviti nešto novo. Radionica je namijenjena djeci od 8 do 14 godina a održat će se u prostorima  Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku ( bivši GLUO ). 

  CIRKUSKA RADIONICA: Sudionici će izrađivati lopte za žongliranje, cirkusiranje i ludiranje. Također će naučiti žonglirati s maramama, tanjurima, loptama i čunjevima.  Radionica počinje 27. kolovoza,  namijenjena djeci od 8 do 14 godina, a voditelji su Martina i Peter Döffinger.