Dječje veleposlanstvo Makedonija

  Radionica: Dječje veleposlanstvo
  www.childrensembassy.org.mk
  Ove godine po prvi puta ugostit ćemo tri predstavnice Dječje ambasade, Makedonija, Tatjana Janevska Stankovich, Frosina Pandurska, Shadija Dervishevich

  Djeca su poseban narod. Ona nisu nacionalne i dežavne vođe. Djeca su narod koji nije iznjeo revoluciju ili kontrarevolucije niti započinjao nikakve ratove. Djeca nisu pitanje klase ili nacije: djeca su pitanje svih pitanja. Ona su narod koji najviše pati tijekom ratnih sukoba i ljudskih tragedija. Djeca su samo djeca.»svi svjetski ideali su manje važni od dječjih suza»


  Prva dječja zemlja na svijetu-Megjashi potpuno pripada djeci kao i odraslima koji prihvate njen ustav.  Prvu dječju ambasadu na svijetu Megjashi predstavlja Republika Makedonija.

  Prva dječja ambasada na svijetu također formira i predstavlja ostale slobodne dječje teritorije na svijetu.
   Prva dječja ambasada na svijetu ima slijedeće ciljeve: Park kontinenata, ulica tišine, put dobrote, ulica djece, ulica smijeha, spomenik ranjenom djetinjstvu, dječji opservatorij, slatka cesta, cvjetna staza, izgraditi svjetske dječje gradove, dječja kulturalna središta, dječja informacijska središte itd.
  Iako je najmanja i najmlađa zemlja na svijetu, prvu dječju zemlju neće braniti vojska ni policija te neće imati carine. Teritorij je proglašen kao slobodan i otvoren za cijeli svijet. Prva dječja zemlja nema granica jer «gdje zemlja sa granicama započinje, tamo djetinjstvo prestaje».
  Osnovni zadatak prve dječje ambasade je zaštita djece. Ambasada je posebno zainteresirana za zaštitu ratom zahvaćene djece (spašavanje, slanje u druge države u kojima nema rata), prevenciju slučajeva zlostavljanja djece zbog seksualnih, ekonomskih i političkih ciljeva, vjerskih osporavanja i nacionalnih konflikata.
  Slobodan dječji teritorij ne priznaje nikakve tajne osim tajni prirode i tajni koje znanost otkriva. Zbog toga najbolji saveznici djece su humanisti, znanstvenici, astronauti, kulturni predstavnici, zdravstveni radnici, ljudi uključeni u sport i svi ostali koji vole djecu. Najgori neprijatelji prve dječje zemlje su mržnja i neznanje, samo ljubav i znanje će biti vrednovani u Megjashi.
  Prvi građani prve dječje zemlje su dječji ambasadori i dječji konzuli, dječja diplomatska tijela. Prva dječja ambasada Megjashi- Republika Makedonija ima svoje simbole ( zastavu, grb, himnu i maskotu).
  Ideja, ime i maskota Shaggi su registrirani i zaštićeni od ministarstva razvoja Republike Makedonije-
  U slučaju gubitka statusa dječjeg teritorija ili prve dječje ambasade na svijetu, sva imovina će ići UN-u ili UNICEF-u.

  Prva dječja zemlja na svijetu je teritorij od 30 000 četvornih metara dana kao poklon  svoj djeci svijeta. Zemlja je nađena u  Megjashi na granici Bosne, Srbije i Hrvatske.Ustanovljena je 8.6.1991. u selu Megjashi gdje su Srbi, Hrvati i Muslimani živjeli godinama i gdje su se izmješali katolicizam, pravoslavlje i islam. Tvorac ove plemenite ideje je gospodin Duško Tomić iz Sarajeva. Njegov otac, stari farmer, dao je zemlju kao prvi dječji teritorij na svijetu kao primjer koji bi se pratio kao namjera da se takvi teritoriji ustanove po cijelom svijetu. Inspirirani tim plemenitim činom i idejom gospođa Gordana Pirkovska Zmijanac, njen muž  prof. Dragi Zmijanac i skupina njihovih prijatelja humanitaraca uspostavili su prvu dječju ambasadu na svijetu u Skopju Makedonija.