Zanimljivosti

  Radionice na ovogodišnjoj manifestaciji „Svijetlit' u mraku“ u sklopu projekta „Zemlja bez granica“ voditi će umjetnici iz 10 zemlja svijeta. Predstavljamo ih kao neobične, posebne i vrijedne vaše pažnje.

  Dejan Gotal

  Dolazi iz Pule i svim dosadašnjim polaznicima poznat je po školi hodanja na štulama te kratkim igrokazima i skečevima za djecu koji vas nasmiju do suza. Ove godine vodit će radionicu Kreiranja radio emisije čiji polaznici osnovnoškolskoga uzrasta moraju biti dobri čitači. Dejan na Radio Puli rado čita i smišlja dječje priče.

  Kratki životopis:
  Apsolvent predškolskog odgoja, radi i stvara u Puli, sudjelovao je u desecima umjetničkih projekata, likovnih, scenskih i glazbenih. Član „Malog Istarskog Lutkarskog Kazališta“, Voditelj dječjeg programa na Radio Puli „Pričice koje rastu ničice“, sudjeluje u stvaranju i kreiranju klaunovskih predstava u malom kazalištu „Kerefeke“, sudjelovao je u UNESCO kampu 2005. Kreator „Programa +“ pedagoškog experimenta u pulskim vrtićima, član glazbenih grupa „Fakofbolan“ , „KUD“ Idijoti, „Stabat mater“, „Wuolahe!“, jazz Quinteta, pridruženi član „Goriussi Winetou“, ...

  Mayumi Kamei

  Podrijetlom je iz Japana, ali već nekoliko godina živi i radi u Zagrebu pa je pomalo naučila hrvatski pjevajući u zboru Hrvatske radio televizije. U Osijek dolazi kako bi vas rado naučila pjevati na japanskome što, kako kaže, nije isto kao i na drugim jezicima. Radionice nisu ograničeni u brojnosti i dobi pa se svakako pridružite i prijavite na vrijeme.

  Kratki životopis:
  Mayumi Kamei rođena je u Tokyu, gdje je započela svoje glazbeno obrazovanje i na „Chiba University“ diplomirala je glazbenu pedagogiju.
  Nakon toga upisuje „Tokyo national university of fine arts and music“ gdje diplomira, te na istom fakultetu specijalizira solo-pjevanje u klasi prf. Kan-Ichi Suzukia.
  Dolaskom u Hrvatsku upisuje i završava magisterij iz solo-pjevanja na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ u Lovranu, u klasi prof.Olge Šober, gdje je u razdoblju od 2000. do 2004. godine radila kao asistent i profesor solo-pjevanja.
  Gospođica Kamei održala je brojne koncerte diljem Japana, Brazila, Njemačke, Irske, Slovenije i Hrvatske, te je pjevala na Milenijskom koncertu UN-a u održanom u New Yorku. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada.

  Borbeth Seiler

  Dolazi iz Švicarske i profesorica je ritmike. Od nje možete naučiti sve o pokretu i ritmu i njegovoj gracioznosti.

  Kratki životopis:
  Borbeth je odgojiteljica, ali i profesorica ritmike i glazbe te radi u školama. Trenutno pohađa poslijediplomski studij pop glazbe u Bernu. Svira klavijature u grupi Stör (www.stoer-band.ch).

  Emil Robert Tanay

  Akademski je slikar iz Zagreba. Voditelj je radionice „Slikom kroz priču“ u kojoj će s polaznicima oslikati zanimljivu priču iz povijesti grada Osijeka. Ujedno, postavit će izložbu „Tradicija u suvremenome“ u kojoj će biti prezentirani radovi najdarovitijih učenika iz cijele Hrvatske. .

  Kratki životopis:
  Od 1988. docent je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je sada redoviti profesor metodike likovnog odgoja i obrazovanja. Osim slikarskim radom, bavi se istraživanjima na području metodike nastave likovnog odgoja i obrazovanja poticanjem likovnih sposobnosti darovite djece. Predsjednik je Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe, pridružene članice InSEA-e, potpredsjednik je svjetske InSEA-e, te član Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Dobitnik je međunarodne Ziegfieldove nagrade za 2001. godinu za ukupni doprinos likovnom obrazovanju u svijetu.
  Od 2002. godine Emil Robert Tanay potpredsjednik je Svjetske organizacije za odgoj putem umjetnosti InSEA-e.

  Zvjezdana Lastre Carroro

  Podrijetlom je Osječanka, ali živi i radi u Italiji. I ove će godine ponovno voditi radionicu „Dance Abillity“ namijenjenu osobama različitih sposobnosti, s poteškoćama u razvoju i invalidima. Osnovni principi ove tehnike plesa su “Kontakt Improvizacije” i “Suvremenog plesa”.
  Improvizacija je smjer kojim se razvija ova vrsta plesa : ne postoji već predviđeni fiksni broj niti postavljena koreografija, već svaki plesač sam ili u interakciji s drugima razvija svoj “plesni jezik” svaki put drugačiji, kroz seriju rješenja, personaliziranih na slobodan i spontan način uz glazbu ili bez nje.

  Maša Kagao Knez

  Poznata svima onima koji su zadnje dvije godine bili dijelom naše manifestacije kao voditeljica afričkog plesa. Uvijek nasmijana i spremna raditi s onima od 6 do 66 koji vole vatrene afričke ritmove. Velik utjecaj na njezin plesni put imala je njezina mama, balerina i koreografkinja Jasna Knez, jer je s njom nastupala te upoznavala ples i kazalište već od svoje šeste godine.
  Za vrijeme osnovne i srednje škole školovala se kod različitih plesnih pedagoga u plesnom studiju Intakt, Plesnom centru Ljubljana i u Plesnom Teatru Ljubljana te redovito sudjelovala na radionicama kazališta i plesa u Sloveniji i inozemstvu.
  Godine 1999. i 2000. posjetila je Burkinu Faso (Zapadna Afrika), domovinu svog oca, gdje je bolje upoznala tradicionalne afričke plesove. Od tada se posvetila istraživanju i prije svega povezivanju dviju kultura, afričkog i suvremenog plesa i kroz to traženju svog plesnog izraza.
  Surađuje s poznatim koreografima ( Dušan Teropšič, Branko Potočan, Jasna Knez, Christian D. Guerematchi..), radi svoje predstave ( Missawa, Moja Afrika, Biri Gaydi…) i nastupa s glazbenicima i grupama ( Klarisa Jovanović, Fake Orkestra, Lafi, Kesukozi..)
  Prošle je godine završila školu za afričke plesove Arta Scene- Centre Momboye u Parizu.

  S Mašom dolaze ove godine i bubnjari iz Slovenije, grupa LAFI točnije Damir Mazrek i Blaž Kore koji će polaznike radionice učiti svirati na afričkim bubnjevima.

  Alen Guca

  Dolazi nam iz jednog malog mjesta u okolici Zagreba gdje radi kao profesor. Nakon završenog Pravnog fakulteta upisuje studij euritmije u Sttutgartu od 192.- 1996. u klasi Elze Klink. Nakon diplome predavao je na Eurythmeum Sttutgart gdje je bio i član euritmijskog ansambla, s kojim je proputovao Europu i Aziju. Radionica koju će voditi zove se“Otpleši svoje ime“ , a riječ je o euritmiji. Euritmija je umjetnost pokreta te predstavlja oblik izražavanja kojim govor i glazba postaju živi i kroz izveden pokret vidljivi. Svaki samoglasnik i suglasnik ima svoj specifičan pokret tako da će naši polaznici radionice naučiti nešto novo i dobro se zabaviti.

  Ivanka Katarinčić

  Ove godine uvest će neke od vas u svijet vune. Ivanka je završila Učiteljski fakultet, smjer razredne nastave. Ima završen studij za waldorfske učitelje u Zagrebu i studij zdravstvene pedagogije u Kielu. Radi u Udruzi „Ozana“ u Zagrebu. Što sve može nastati od vune polaznici će naučiti u nekoliko dana ( cvijet, naušnice, torbica ili nešto drugo…). Dođite i uvjerite se sami.

  Sabah Abulajaja

  Rođena je u mjestu Tripoli, u Libiji. Djetinjstvo i srednjoškolske dane provela je na relacijama Tripoli-Egipat-London-Zagreb. Po završetku srednje ekonomske škole doselila se u Zagreb gdje i danas živi. Egipatski i libijski trbušni ples počela je učiti još kao sedmogodišnjakinja. Zaljubila se u ples i do dana današnjeg njeguje njegovu ljepotu. Sabah svakodnevno pleše, priprema se za treninge i nastupe, osmišljava koreografije te si sama šije kostime. Svoje znanje, ljepotu plesa i glazbe prenosi i na sve djevojke koje se odluče za ovaj ples, a vjerujemo kako ih ima puno zainteresiranih.

  Mary Eggleston

  Dolazi nam iz daleke Australije. U sklopu manifestacije predstavit će nam se kroz radionicu pantomime. Mary je pet godina radila s djecom i mladima kao glumica te kao voditeljica radionice scenskog pokreta i pantomime, iz čega je proizašla želja za daljnjim usavršavanjem jer se navedeno pokazalo kao dobra pedagoška metoda. Nakon završenog studija drame na University of Queensland dobila je stipendiju u Njemačkoj za ‘dieEtage’ – School of Performing Arts u Berlinu . Nakon završenog usavršavanja Mary ostaje u Berlinu gdje osniva kazališnu skupina čija produkcija je bila zasnovana na poznatim njemačkim bajkama.

  Seraphin Agbodan

  Rođen je u Togu, u Africi, nakon završenog fakulteta dolazi u Italiju gdje nastavlja školovanje i magistrira na području informatike. Svoje afričke korijene prenosi novim generacijama kroz izradu afričkih maski. Polaznici ove radionice naučit će nešto o povijesti, filozofiji i tradiciji afričkih maski kako bi iz njihovih ruku izašle što bolje afričke maske.

  Marco Carroro

  Talijanski je fotograf koji je jedno vrijeme živio u Osijeku i volontirao u Dječjem domu Klasje i Stambenoj zajednici Breza. Zajedno s polaznicima radionice zabilježit će događanja koja će se zbivati tijekom manifestacije, nastojat će svoje polaznike potaknuti da svoje unutrašnje “svjetlo“ prenesu na fotografiju . Svi zainteresirani moći će pogledati njegovu izložbu fotografija “Oči u tišni”.

  Martina Bek

  Jedna je od polaznica prve radionice hodanja na štulama u sklopu Zemlje bez granica 2004., koju je vodio Dejan Gotal. Koliko je hodanje na štulama i žongliranje zanimljivo i „zarazno“ najbolje će vam pokazati Martina u „Školi za dvorske lude“ . Od malih nogu Martina je sudjelovala u radu glumačkog studija Dječjeg kazališta u Osijeku, nekoliko sezona nastupala i u HNK u Osijeku. Aktivno se bavi košarkom, članica je seniorske ekipe KK Mursa i studentica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

  Vedran Moslovara

  Voditelj radionice „Zabilježim te pogledom“, mladi je umjetnik koji se bavi snimanjem amaterskih filmova od 2000. godine. Osvojio je 1. mjesta na revijama filma u Zadru i Sesvetama 2003. i 2004., jedan film bio u konkurenciji na Danima Hrvatskog Filma, jedan na državnom natjecanju Lidrano 2005. Njegove video art uratke imat ćete priliku pogledati jedan od dana u sklopu manifestacije.

  Kristina Vila

  Dolazi iz Amsterdama, ali je rodom iz Osijeka. Modna je dizajnerica i prvi puta sudjeluje u manifestaciji. Vodit će radionicu oslikavanja tekstila pod nazivom Do it yourself u kojoj mogu sudjelovati osnovnoškolci i srednjoškolci. Tina ima veliko iskustvo u rad s tkaninama, oslikavanjem tekstila i organiziranjem modnih revija. Uz to, pjeva u amsterdamskom bendu.

  Lučka Koščak

  Rođena je u Ljubljani , ali godinama već živi i radi u Švicarskoj. Lučka je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani (ALU) 1986 i Ecole Superieure
  D’ArtVisuel u Geneve-i (ESAV)1990. Od 1989 do danas izlagala je na više međunarodnih izložaba, dobila nekoliko nagrada,održavala tecajeve skulpture i terapije
  umjetnoscu. Kroz akciju “Minute za grad “ Lučka će uz pomoć naših sugrađana izraditi veliku skulpturu žarulje u tehnici pap masche.
  www.luckakoscak.com

  Kanđija

  Poznat je kao jedan od najboljih „freestylera“ na Balkanu, nastupao s Edom Maajkom, TBF-om… a naš je Osječanin. Njegov prvi album očekuje se krajem godine, do tada u sklopu manifestacije polaznike će učiti rapu i hip hopu , vjerujemo kako ćete se dobro zabaviti.

  Danira Šimić - Zovko

  Pedagoginja je u Školi za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost, uvijek spremna za uključit se u nešto kreativno i novo. Radionica koju će voditi zove se Da Vincijeve čarobne cipele, u ovoj radionici polaznici će moći koristiti svoju maštu i inventivnost kako bi na kraju prohodali po vodi.

  Dalija Dozet

  Od malih nogu bavi se kreativnim izričajem,upoznali smo ju na prvoj Zemlji bez granica kada je svladavala prve korake na štulama , hodala na žici i žonglirala, tako da smo sretni što ove godina možemo ju predstaviti kao voditeljicu radionice Svijetlit news. Dalija je završila Matematičku gimnaziju u Osijeku i upisala Filmsku akademiju u Pragu . Radionica koju će voditi zove se Svijetlit news , gdje će zajedno s polaznicima pratiti događanja u svim radionicama , snimajući kratke reportaže.